Apostil nedir? Nasıl alınır?
Elma Tercüme Kadıköy Bahariye’nin merkezinde olduğu için çevirileriniz sonrası apostillerinizi kolay ve hızlı bir şekilde alabilirsiniz.
Apostil Nedir?
Apostil 5 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi’nde verilen karara uygun olarak düzenlenen resmi tasdik işlemidir. Format ve içerik tüm ülkeler için aynıdır.
Apostilin amacı söz konusu sözleşmeyi imzalayan ülkeler arasındaki işlemleri hızlandırmak. Aynı zamanda ilgili ülkede onaylanmış bir belge için ortak ve anlaşılması kolay bir tasdik şekli belirlemektir.
Bu belgelendirme içeriği dikkate alınmadan yapılsa da, metin üzerindeki onay makamının tasdik yetkisine sahip olduğunu kanıtlar. Karşı ülkeye bu şekilde gönderilen belge üzerindeki apostil aslında “bu belge menşei ülkedeki yetkili makamlarca usulüne uygun olarak tasdik edilmiştir.” demenin resmi yoludur.
Türkiye’de apostil yetkisi 2002 yılından bu yana kaymakamlıklarda ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Resmi işlerde ve işlemlerde, her şeyden önce, devletler kendi yasalarına uygun olarak kurulmuş Daireler tarafından verilecek belgelere itibar ederler. Temel olarak, bir devletin yetkili makamı tarafından verilen resmi bir belge, başka bir devlet için herhangi bir nitelik veya değer taşımaz. Temel kabul ve varsayım budur.
Bununla birlikte, belirli koşullar yerine getirildiğinde, bir devletin yetkili makamı tarafından verilen resmi bir belge, başka bir devlet tarafından resmi bir belge olarak kabul edilebilir. Belgenin Türkiye Cumhuriyeti’nde kabul görmesi için, yabancı devletlerin diplomasi veya konsolosluk görevlileri tarafından tasdik edilmesi yeterlidir.
Bu yöntem oldukça zor ve zahmetli prosedürlerin uygulanmasını gerektirir. Bu yönteme “Tasdik Mecburiyeti” denir.
Aslında Apostil, bu tasdik mecburiyetinin ortadan kaldırılması ve basitleştirilmesi sürecinden başka bir şey değildir. Yani, bir yabancı devlet kurumunun düzenlediği resmi bir belge, aynı yabancı devletin yetkili makamı tarafından verilen “Apostil Şerhi”ni taşıyorsa, “Mecburiyet”ten muaf tutulacaktır.
Akit taraflardan birinin ülkesinde düzenlenen ve diğer akit tarafta imzalanarak kullanılacak olan aşağıdaki belgeler resmî belge niteliğindedir:Savcılar, mahkeme katipleri veya adliye memuru tarafından verilen belgeler, devletin adli makamının veya mahkemesinin bir Dairesi veya memuru tarafından verilen belgeler dahil, İdari belgeler, Noter senetleri, Özel unvanlı kişiler tarafından imzalanmış, belirli bir tarihte kaydı veya imzaların orijinalliği yetkili makamlar ve noterler tarafından tasdik edilen resmi beyanlar.
Türkiye’de apostil düzenlemeye haiz yetkili Türk Makamları; ağır ceza mahkemesinin bulunduğu merkezlerde adli adalet komisyonu başkanlığı. İdari belgeler için ise valilik olarak belirlenmiştir.
Apostil şerhi, yetkili makam tarafından sözleşmeye eklenir. Örneğe uygun olarak belgeye veya ekteki bir kâğıda iliştirilir. Şerh, açıklamayı ekleyen makamın resmi dilinde veya ikinci bir dilde yazılabilir. Ancak Fransızca “Apostille Convention de La Haye Du 5 Octobre 1961” başlığının belirtilmesi zorunludur. Apostil, sözleşmedeki örneğe uygun olarak en az dokuz santimetre kenarlıklı kare şeklinde hazırlanmalı ve belgeye veya ekteki bir kâğıda iliştirilmelidir.
Yabancı Kamu Belgelerinin Tasdik Mecburiyetini Kaldıran Sözleşmeye taraf devletler:
(UK) ABD, İsrail, Japonya, Almanya, İsveç, Trinidad ve Tobago, Andorra, İsviçre, Türkiye, Antigua, İtalya, Arjantin, Ukrayna, İzlanda, Venezuela, Arnavutluk, Japonya, Yeni Zelanda, Avustralya, Karadağ, Yunanistan, Avusturya, Kazakistan, Azerbaycan , Kolombiya, Bahamalar, Kuzey İrlanda, Barbados, Lesotho, Barbuda, Letonya, Beyaz Rusya, Liberya, Belçika, Lüksemburg, Belize, Litvanya, İngiltere, Lüksemburg, Macaristan, Bosna-Hersek, Botsvana, Makedonya, Brunei, Malawi , Bulgaristan, Malta, Cook Adaları, Marshall Adaları, Çek Cumhuriyeti, Mauritius, Çin, Meksika, Hong Kong ve Makao, Moldova, Danimarka, Monako, Dominik Cumhuriyeti, Namibya, Ekvador, Norveç, El Salvador, Norveç, Ermenistan, Panama, Estonya, Polonya, Fiji, Portekiz, Finlandiya, Romanya, Fransa, Rusya Federasyonu, Grenada, Saint Kitts ve Nevis, Grenadines, Saint Lucia, Güney Afrika, St. Vincent, Güney Kore, Senegal, Gürcistan, San Marino, Hırvatistan, Seyşel Adaları, Hindistan, Sırbistan, Hollanda, Slovakya, Honduras, Slovenya, İrlanda, Surinam, İspanya, Svaziland.